jasmin2

Wat is nu precies een Havanezer? Er zijn een aantal verklaringen. Een van deze verklaringen is dat het een Oud-Frans woord is, ontstaan in de late middeleeuwen. Een Bichon stond voor een kleine langharige hond, en was een verkleinwoord van het Oud-Franse woord BICHE, wat teef of teefje betekende. Vergelijk hierbij het Oud-Engelse woord "bicce" (teefje), het Oud-Noorse woord "bikkja" (teefje) en Duitse woord "Betze" (teefje).
Tegenwoordig wordt "Bichon" soms vrij vertaald als "schoothondje". En zo komen we bij onze hondjes, dus: een klein langharig hondje met de tabakskleur "havanna", de Bichon Havanese.

De Havanezer valt in rasgroep 9, de gezelschapshonden.
De rasvereniging voor de Havanezer is de "HCN, Havanezer Club Nederland" (
klik hier) en de "Eerste gezelschapshondenclub Nederland" (klik hier). Wij zijn geen mensen die hondenshows aflopen met onze honden. Eerlijk gezegd houden we niet echt van het soms overdreven kapsel wat honden aangemeten krijgen. Dit laatste is natuurlijk een kwestie van smaak en we willen hierover dan ook geen oordeel vellen. Het is ook niet zozeer het kapsel van de hond, maar meer wat een hondje moet doorstaan om zijn kapsel op shows (en ook vaak buiten de shows) mooi te laten blijven. Let wel: Wij verzorgen onze hondjes heel goed. We zorgen er dan ook voor dat de vacht in een goede conditie blijft. Maar het blijft wel een hond. Ze willen spelen en dollen met hun roedelgenoten en soms ook in de bosjes of in de modder. Spelen en dollen is volgens ons een absolute noodzaak om gelukkige honden te houden. Als het in de zomer heel warm is, dan zullen wij niet schromen de vachten kort te knippen (de z.g. puppyknip). Dat is veel lekkerder voor de hond, en ze kunnen dan ook lekker zwemmen zonder dat de vacht te zwaar wordt. Uiteraard brengt dat meer vachtverzorging met zich mee, maar dat is op zich ook een leuke bezigheid. Ook met grote honden kun je kleine hondjes houden.

Onze honden wonen bij ons in huis, niet in aparte kennels. Als er pupjes worden geboren, worden ze in de huiskamer grootgebracht en gesocialiseerd. Wij leven met onze honden samen in een roedel waarin alle honden (groot en klein) duidelijk hun plaats weten. Het is een harmonisch geheel. Ons doel is het fokken van honden die optimaal geschikt zijn als gezinshond. Ik ben in de eerste plaats op Havanezers gevallen vanwege hun fantastische vrolijke en open karakter. Ze houden van spelen, knuffelen en zijn enorm trouw aan hun baasjes. Voor kinderen kunnen zij het ideale speelkameraadjes zijn en zelfs de meest stoere mannen zullen vallen voor de charme van een Havanezer. En zo klein als ze zijn, de Havanezers spelen en rennen net zo enthousiast en snel mee met onze Zwitserse Witte Herders. Een fantastisch schouwspel om dat te zien.
Miniwolfjes met leeuwenhartjes!

Wilt u meer weten over de rasstandaard van de Havanezer, klik dan op een of op beide linken naar de rasverenigingen. Wij hebben bijna 30 jaar ervaring in de omgang met Zwitserse Witte Herders en al meer dan 24 jaar ervaring in het fokken van Zwitserse Witte Herders. Ons fokdoel is het fokken van honden die optimaal geschikt zijn als gezinshond, waarbij de gezondheid op de eerste plaats komt. Ons fokprogramma kenmerkt zich door gezondheid van de honden op de allereerste plaats te stellen. Dus honden die alle gezondheidstesten goed hebben afgelegd volgens de door de rasverenigingen gestelde eisen.

bailey-opstoelpercy-4363


deeersteweek-009kopie