Gezondheidszaken
Alternatieve geneeswijze's

In onze samenleving is de leidende reguliere wetenschap voor velen allang geen maatstaf meer voor de behandeling van ziektes of aandoeningen. Ook wat betreft de opvoeding, of de voeding van mens en dier zijn er een legio aan alternatieven. Er zijn steeds meer behandelingesvormen die afwijken van de 'westerse' kijk op medische behandeling. Veel mensen hebben blijkbaar baat bij alternatieve geneeswijzen. Zo is deze ontwikkeling ook bij dieren (in ons geval de honden) gaande. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Chinese kruidenformules voor uw hond,
  • Bachbloesem therapie voor honden.
  • Acupunctuur bij honden
  • Homeopathie voor honden
  • Healing bij honden
  • Reiki bij honden.

Er zijn alternatieve geneeswijzes die zich richten op het lichamelijke welzijn van de hond na ziektes of chronische aandoeningen en er zijn alternatieve geneeswijzes die invloed hebben op het mentale gedeelte van de hond, het gedrag. De holistische benadering gaat uit van de visie dat het lichamelijke en geestelijke als één geheel beschouwd wordt. Er wordt gekeken naar het hele dier en niet alleen naar het zieke orgaan of orgaansysteem. Als op het ene niveau iets gebeurt heeft dat effect op het andere. Op internet kunt u heel veel hierover vinden.

Iedereen heeft zijn eigen ideeen over deze vormen van alternatieve behandeling en iedereen heeft daar ook het recht toe. Wij hebben natuurlijk ook onze eigen ideeen over de verschillende behandelwijzes. De een spreekt ons meer aan dan de andere, en sommige therapieen vinden we klinklare onzin.
Kies wat bij u past, maar toch is hier een welgemeende waarschuwing op zijn plaats:
Als u een alternatieve geneeswijze wil toepassen op uw hond, onderzoek dan niet alleen de vermeende voordelen van die therapie, maar kijk ook eens naar de nadelen. Die zult u echter niet snel te horen krijgen van de aanbieder van de betreffende alternatieve methode. Wees in elk geval kritisch en nuchter. Kijk ook eens op de site van de vereniging van kwakzalverij. Naast goedwillende beoefenaars van alternatieve geneeskunde, zijn er veel charlatans die maar een ding voor ogen hebben: uw geld!