Gezondheidszaken
Hondenvoer

Goede voeding is essentieel. Voeding is van essentieel belang voor de gezondheid van de hond (dat geldt ook voor de mens). Voeding zorgt voor een goede opbouw van de botten en de spieren van de pup en van de jonge hond. Een hond kan door verkeerde voeding last krijgen van bv. een slechte spijsvertering, een droge huid, een slechte vachtconditie, vetzucht en zelfs ook hyperactief gedrag of lusteloosheid.

Zelf het hondenvoer samenstellen.
Het is een hele klus om een verantwoorde maaltijd voor een hond zelf samen te stellen. Veel mensen menen dat een hond voldoende heeft aan vlees omdat de hond een carnivoor (vleeseter) is. Niets is minder waar! Op een dieet van alleen vlees zou de hond heel veel belangrijke stoffen gaan missen en kan daardoor veel gezondheidsklachten krijgen. Vetten, eiwitten, mineralen, vitamines, koolhydraten en ruwvezel moeten allemaal aanwezig zijn in de voeding van de hond. Daarbij moet dat ook nog eens in de juiste verhouding. Een tekort of teveel aan bv. bepaalde vitamines kan zelfs zeer schadelijk zijn. Hoe het dieet van u hond eruit moet zien is ondermeer afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond. Ook is het van belang of de hond veel beweegt of drachtig is. Als u er voor kiest om de maaltijd van u hond zelf samen te stellen is het aan te raden hierover een boek te lezen. Er zijn verschillende boeken over voeding in de handel
j0424736.png

Compleet hondenvoer

Heel wat gemakkelijker en goedkoper is het complete voer. Die zijn er in alle soorten en maten. De grote merken van deze voeders zijn vaak verkrijgbaar in verschillende samenstellingen, voor puppies, jonge honden, volwassen honden (adult), de oude honden of actieve honden. Er is zelfs "light" voer voor honden. Zo heeft u altijd de voeding met de juiste samenstelling voor uw hond, in elke leeftijdscategorie. Bedenk wel dat de aangegeven hoeveelheid die op de verpakking staat een richtlijn is. Sommige honden hebben iets meer of iets minder nodig. Honden met een witte vacht kunnen soms geel of beige kleuren door bepaalde merken hondenvoer. Vraag uw fokker om advies hierover.

Hoe vaak voeren?
Een pup heeft 4 maaltijden per dag nodig, een jonge hond 3 en als de hond volwassen is 1 of 2 maaltijden per dag. Laat de hond minimaal 2 uur na de maaltijd niet rennen of spelen, dit kan namelijk een maagkanteling veroorzaken. Geef de hond zijn maaltijd en haal de bak na ongeveer 15 minuten weg, wel of niet gegeten! Geef de hond pas weer voer bij de volgende maaltijd. Zo weet u wanneer de hond heeft gegeten en is het ook makkelijker te bepalen wanneer de hond naar buiten moet. Bovendien is de regelmaat voor de hond duidelijk.