Gezondheidszaken
Fietsen met de hond


Fietsen met uw hond is een hele goede manier om uw hond in een goede conditie te krijgen en is zeer effectief om energieke honden goede en voldoende beweging te geven. Een hond kan gemiddeld 10-15 kilometer per uur lopen, afhankelijk van zijn conditie en grootte. Samen op pad zijn is bovendien goed voor de relatie met uw hond. Er zijn een aantal zaken waarmee u rekening moet houden als u met uw hond gaat fietsen:

• Volgens het verkeersreglement mag een hond niet links van de fiets lopen. Als uw hond tijdens het wandelen gewend is om links te lopen, zal u uw hond eerst moeten leren om op commando rechts van u te lopen.
• Gehoorzaamheid is erg belangrijk als u met de hond gaat fietsen. Voordat u met uw hond gaat fietsen is het daarom verstandig om eerst uw hond rechts naast de fiets te laten lopen. Het is belangrijk om de hond te belonen wanneer deze netjes naast de fiets loopt. Vervolgens gaat u op een rustige weg een stukje fietsen met de hond en bouwt u de afstand geleidelijk op.
• Geef uw hond een uur voor en een uur na het fietsen geen eten.
• Geef uw hond voordat u gaat fietsen de mogelijkheid om zijn ontlasting te doen.
• Laat de hond altijd naast de fiets draven! Galopperen is een te grote belasting voor zijn gewrichten. Als het fietstempo te hoog ligt wordt het bovendien al snel een te grote inspanning voor de hond.
• Houdt u rekening met de buitentemperatuur als u met uw hond wilt gaan fietsen om oververhitting bij uw hond te voorkomen. Boven de 22 graden is het met name in de volle zon niet verstandig om lange afstanden te fietsen.
• Laat de hond niet constant op verharde wegen lopen, maar wissel verharde wegen af met veldwegen. Dit om pootletsel bij uw hond te voorkomen. Er zijn tegenwoordig ook speciale hondenschoentjes verkrijgbaar voor uw hond; deze bieden volop grip en bescherming aan de poten en zijn daarom zeer geschikt als u regelmatig met uw hond gaat fietsen.
• Zorg voor voldoende drinkwater en voldoende rustmomenten voor de hond als u met de hond gaat fietsen. Let er op dat de hond niet te veel water in een keer drinkt, dit in verband met een verhoogde kans op een maagtorsie. 

Het opbouwen van de conditie van de hond is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat de hond niet overbelast wordt. Het is niet verstandig om te gaan fietsen met honden van nog geen jaar oud, omdat deze nog in de groei zijn en het slechte gevolgen kan hebben voor het bewegingsstelsel van de hond. Voor het veilig fietsen met uw hond zijn z.g. springers te koop. Deze 'springers' voor aan de fiets zorgt ervoor dat de hond op een veilige manier mee kan lopen door eventuele schokken op te vangen en uw hond te beschermen voor het verkeer en uw pedalen. Bovendien kunt u door gebruik van deze hulpmiddelen beide handen aan het stuur houden wat zowel uw veiligheid als die van de hond tijdens het fietsen ten goede komt.