Gezondheidszaken
hond in de auto


Wist u dat een hond die niet vast zit een aanrijding met een snelheid van 50 km per uur bijna nooit overleeft? En dat een hond van zo’n 30 kilo bij die snelheid een dodelijk projectiel wordt van 600 kilo? Bij een botsing knalt een hond door de voorruit of klapt tegen een autorek of stoel aan. Het gevolg: een zwaargewonde hond die ook u en uw medepassagiers in gevaar brengt.
Hoewel u zelf wel goed ingesnoerd zit, kan zo’n ongeluk toch nog ernstige gevolgen hebben.  Voor ieders veiligheid geldt dat het erg belangrijk is dat ook uw hond goed vastgezet wordt in de auto.

In Duitsland is het zelfs bij de wet verplicht om een hond vast te zetten in de auto, ook als u alleen maar in Duitsland op doorreis bent. De hond mag niet voorin op de bijrijdersstoel of op schoot van de bestuurder/passagier zitten, maar moet op de achterbank zitten in een speciale veiligheidsgordel voor honden of achter een autonet of autorek zitten. Daarnaast zijn er nog een aantal andere landen die speciale regels hanteren voor het vervoer van honden in de auto.

Zo bent u ook in Italië en Spanje verplicht om bij het vervoeren van 2 of meer honden deze in de auto achter een rek of net te plaatsen of ze op de achterbank vast te zetten in een veiligheidsgordel. Hierbij wordt de voorkeur gegeven aan het vastzetten van de hond op de achterbank d.m.v. een speciale veiligheidsgordel, aangezien dit veiliger is voor de hond. Zo voorkomt u dat de hond bij eventuele ongevallen en/of bij onverwachts hard remmen door de auto geslingerd wordt en daardoor onnodig letsel oploopt.  Er zijn tuigjes en harnassen. De veiligheid van zo’n harnas of tuigje hangt uiteraard af van de kwaliteit van het product, maar zeker ook van de pasvorm. Het is daarom van groot belang dat een tuigje goed passend wordt gemaakt om de veiligheid te kunnen waarborgen. Om deze reden zijn er geen harnassen die zowel passend zijn voor een hond van 8 kg als voor een hond van ongeveer 30- 40 kilo. De meeste harnassen zijn wel verstelbaar maar helaas niet zoveel. Wij zouden u daarom willen adviseren om voor een puppy een eenvoudig, niet te duur harnas te kopen, dat uw pup wel optimale veiligheid biedt.